Vooruit met Koekelberg

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 behaalde de Koekelbergse sp.a twee zetels. Nu heten we Vooruit.
Ere-schepen Robert Delathouwer zetelt als gemeenteraadslid en Dirk Lagast werd op 1 maart 2019 voorzitter van het OCMW.

Toen Dirk Lagast de voorzittershamer opnam, had niemand kunnen vermoeden dat we geconfronteerd zouden worden met een allesomvattende gezondheidscrisis die het maatschappelijke leven volledig zou stil leggen. Eveneens had niemand durven vermoeden dat er op minder dan 2000km van ons land een oorlog zou uitbreken. Voorts hebben we nog te maken met een ongekende inflatie en een enorme energiecrisis.

De armoede neemt toe, werk is niet meer de garantie om armoede achter zich te laten. Er is niet alleen de mismatch tussen de vraag- en aanbodzijde. Meer dan 5 procent van de werkende Belgen maakt zeer grote kans om in armoede te geraken. Met de huidige stijging van de levensduurte en energieprijzen mag dit cijfer zeker naar boven opgetrokken worden.

Ieder jaar valt begin januari Fat Cat Day: de dag waarop top-CEO’s evenveel verdiend hebben als de gemiddelde werknemer zal verdienen in een heel jaar. Dat moet ons even laten stilstaan bij de realiteit waarin we leven. Gelijkheid, Vrijheid, Solidariteit?

Volgens de FOD Economie ligt het gemiddeld inkomen van de Koekelbergenaar zo’n 8,5% lager dan het gemiddelde van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zelfs 27% lager dan de rest van België. We stellen eveneens vast de bevolking aangroeit en tegelijk verarmt. Dat geeft niet alleen stof tot nadenken, maar is evenzeer een indicatie dat armoede in Koekelberg een reëel probleem is. 

De kwetsbare bevolking wordt vaker getroffen door werkloosheid en heeft lage inkomens. Zij worden elke dag geconfronteerd met het ontbreken van degelijke, betaalbare woningen. De hoge prijs voor energie en levensmiddelen zorgt ervoor dat velen te kampen hebben met schulden, hun kinderen met een lege boterhammendoos naar school sturen, doktersbezoek uitstellen en te kampen hebben met een slechte gezondheid, psychosociale problemen, etc…

In de eerste plaats zou de sociale zekerheid hierop een antwoord moeten bieden. Maar, opeenvolgende besparingsrondes en bezuinigingen hebben ervoor gezorgd dat dit in vele gevallen niet het geval is.

Het OCMW is de laatste reddingsboei. Toch stellen we vast dat heel wat mensen de weg niet vinden. Meestal is dat het geval met mensen in armoede of met een zeer laag inkomen.

Om de strijd aan te gaan tegen het ondergebruik van sociale rechten, heeft het OCMW, in volle COVID-crisis, het Burgercafé geopend. Op donderdag en vrijdag kan iedereen er terecht aan de Pantheonlaan 14 (GC De Platoo) voor een kop koffie, informatie, een gezellige babbel of een luisterend oor. Op vrijdagmiddag wordt er een sociale maaltijd aangeboden. Een medewerker van het OCMW is present en helpt mensen aan informatie of oriënteert hen naar adequate dienstverlening. Naast workshops, worden er ook spel- en activiteitennamiddagen georganiseerd. Het Burgercafé is eveneens de plaats waar verschillende partners van Koecoon (de sociale coördinatie van Koekelberg) hun dienstenaanbod bekendmaken en naar de bevolking toekomen.

Mensen in armoede hebben niet alleen te maken met materiële (geldzorgen) moeilijkheden, vaak komen daarbovenop nog heel wat gezondheids- en psychosociale problemen. Het leefloon en socio-professionele begeleiding is vaak onvoldoende om terug mee te kunnen in de samenleving. Het Koekelbergs OCMW is het enige van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat over een dispensarium beschikt. Om ook psychosociale problematiek efficiënt te behandelen werd gestart met een psychische begeleiding. De psychosociaal medewerkster zorgt ervoor dat hulpvragers de weg vinden naar psychologen, therapeuten en andere begeleiding. Het is een aanbod dat drempelverlagend werkt en mensen de weg wijst naar adequate hulpverlening.

Huisvesting is een grondrecht. Althans, dat zou het moeten zijn. In realiteit is het voor veel mensen vaak een luxe. Ze zijn het slachtoffer van huisjesmelkers, moeten zich tevreden stellen met aftandse woningen waar ze te maken hebben met vocht en schimmel. Soms valt het plafond naar beneden. Daarnaast zijn er de huurprijzen die de pan uit swingen. Wonen is onbetaalbaar. Dan hebben we het nog niet over brand, andere rampen of simpelweg uithuiszettingen.

Daklozencentra zitten overvol, en voor gezinnen met kinderen zijn ze eigenlijk geen oplossing. Hotels kosten handenvol geld.

Koekelberg beschikte tot voor kort over geen enkele woning om noodhuisvesting aan te bieden. Dank zij de samenwerking met sociale verhuurkantoren en de sociale huisvestingsmaatschappij beschikt het OCMW vandaag over zes bemeubelde transitwoningen. In noodgevallen kunnen mensen er voor maximaal 18 maanden verblijven. Ondertussen worden ze intensief begeleid in hun zoektocht naar een structurele oplossing.

Niettegenstaande deze initiatieven blijft de armoede stijgen en komen steeds meer mensen bij het OCMW aankloppen voor hulp. Net als de andere OCMW’s heeft het Koekelbergse OCMW te kampen met een permanent personeelstekort, in het bijzonder maatschappelijk werkers. De federatie van Brusselse OCMW trok al meermaals aan de alarmbel. Vanaf 2023 worden de salarissen eindelijk opgewaardeerd. Dat is een stap in de goede richting. Maar het blijft een voortdurende uitdaging om de equipes van de sociale dienst met voldoende mensen uit te rusten om een kwaliteitsvolle dienstverlening aan te bieden. Sinds juni 2022 beschikt ons OCMW over een nagelnieuwe infrastructuur met ruime bureaus en een comfortabele onthaalruimte. Medewerkers kunnen er in perfecte omstandigheden hun functie uitoefenen en hulpvragers worden er in een aangename ruimte ontvangen.

Ouderen krijgen een bijzondere plaats in het Koekelbergse OCMW. Het woonzorgcentrum zit in een nieuw gebouw. Sinds eind 2019 beschikt Jourdan Village home over 76 kamers met alle mogelijke comfort. In augustus 2022 werden 14 serviceflats in gebruik genomen. Mensen wonen er volledig zelfstandig en kunnen toch beroep doen op de diensten van het woonzorgcentrum.

Het restaurant is opengesteld als sociaal restaurant. Jourdan Village wordt een levendig dorp in de stad.

Robert Delathouwer manfifesteert zich als drijvende kracht achter het theaterstuk Armand, dewelke het levensverhaal vertelt van voormalig burgemeester Armand Swartenbroecks: arts, frontwanderer en Rode Duivel avant la lettre. Brönteplein is de eerste stap naar de vervrouwelijking van de straatnamen. Samen met GC De Platoo is er voor gezorgd dat het een vekeersvrije plek werd. Het doel is mensen bijeen te brengen. Robert is eveneens actief in het BCV (Brussels Chocolate Village), waar hij regelmatig rondleidingen vezorgt in onvervalst sappig Brussels. Zijn stokpaardjes blijft evenwel de Nederlandstalige gemeenteschool De Kadeekes. Het wordt hoog tijd dat er effectief gestart wordt met de verbouwingen, zodat kwaliteitsvol onderwijs kan aangeboden worden en De Kadeekes een drijvende kracht blijven binnen scholengemeenschap Spectrum.

Lors des élections communales d’octobre 2018, le sp.a a deux sièges. Maintenant, nous nous appelons Vooruit.
L’échevin honoraire Robert Delathouwer siège en tant que conseiller communal et
Dirk Lagast est devenu président du CPAS le 1er mars 2019.

Lorsque Dirk Lagast a pris le présidence, personne ne pouvait imaginer que nous serions confrontés à une crise sanitaire de grande ampleur qui paralyserait la vie sociale. De même, personne ne pouvait se douter qu’une guerre éclaterait à moins de 2 000 km de notre pays. En outre, nous sommes toujours confrontés à une inflation sans précédent et à une énorme crise énergétique.

La pauvreté augmente, le travail n’est plus la garantie de sortir de la pauvreté. Il n’y a pas que l’inadéquation entre l’offre et la demande. Plus de 5 % des Belges qui travaillent courent un risque très élevé de tomber dans la pauvreté. Avec l’augmentation actuelle de l’espérance de vie et des prix de l’énergie, ce chiffre pourrait certainement être revu à la hausse.

Chaque année, début janvier, c’est le jour du “Fat Cat Day” :
le jour où les PDG les plus importants gagnent autant que le travailleur moyen gagnera en une année entière.
Cela devrait nous amener à réfléchir à la réalité dans laquelle nous vivons. Égalité, liberté, solidarité ?

Selon le SPF Economie, le revenu moyen des habitants de Koekelbergen est inférieur d’environ 8,5% à la moyenne
de la région de Bruxelles-Capitale et même de 27% au reste de la Belgique.
Nous constatons également que la population augmente et s’appauvrit en même temps. Cela donne non seulement matière à réflexion, mais indique tout autant que la pauvreté est un véritable problème. 

La population vulnérable est plus souvent touchée par le chômage et dispose de faibles revenus.
Ils sont confrontés chaque jour au manque de logements décents et abordables.
En raison du prix élevé de l’énergie et des denrées alimentaires, de nombreuses personnes sont endettées,
envoient leurs enfants à l’école avec une boîte à tartines vide,
reportent les visites chez le médecin et souffrent d’une mauvaise santé, de problèmes psychosociaux, etc…..

Avant tout, la sécurité sociale devrait y répondre. Mais les cycles successifs d’austérité et de coupes ont fait
en sorte que ce ne soit pas le cas dans de nombreux cas.

Le CPAS est la dernière bouée de sauvetage. Pourtant, nous constatons que beaucoup de personnes ne trouvent pas leur chemin. C’est généralement le cas des personnes en situation de pauvreté ou à très faible revenu.

Pour lutter contre le sous-recours aux droits sociaux, le CPAS, en pleine crise du COVID, a ouvert le Café Citoyen. Les jeudis et vendredis, tout le monde peut s’y rendre au 14, avenue du Panthéon (GC De Platoo) pour une tasse de café, des informations, une conversation amicale ou une oreille attentive. Un repas social est proposé le vendredi après-midi. Un membre du CPAS est présent et aide les personnes à obtenir des informations ou les oriente vers les services adéquats. Outre les ateliers, des après-midi de jeux et d’activités sont également organisés. Le Café Citoyen est également le lieu où les différents partenaires de Koecoon (la coordination sociale de Koekelberg) annoncent leur gamme de services et viennent à la rencontre de la population.

Les personnes en situation de pauvreté ne doivent pas seulement faire face à des difficultés matérielles (soucis d’argent), mais souvent de nombreux problèmes de santé et psychosociaux viennent s’y ajouter. Le revenu d’intégration et le soutien socioprofessionnel sont souvent insuffisants pour leur permettre de participer à nouveau à la société. Le CPAS de Koekelberg est le seul de la Région de Bruxelles-Capitale à disposer d’un dispensaire. Afin de traiter également les problèmes psychosociaux de manière efficace, une consultation psychologique a été mise en place. Le travailleur psychosocial veille à ce que les personnes en quête d’aide trouvent le chemin des psychologues, des thérapeutes et des autres services de conseil. Il s’agit d’une offre qui abaisse les barrières et montre aux gens le chemin vers une assistance adéquate.

Le logement est un droit fondamental. Du moins, elle devrait l’être. En réalité, pour de nombreuses personnes,
il s’agit souvent d’un luxe. Ils sont victimes de marchands de sommeil, doivent se contenter de logements délabrés
où ils doivent faire face à l’humidité et aux moisissures. Parfois, le plafond s’écroule.
Ensuite, il y a les loyers qui montent en flèche. Le logement est inabordable.
Sans compter les incendies, les autres catastrophes ou tout simplement les expulsions.

Les centres pour sans-abri sont surpeuplés et, pour les familles avec enfants, ils ne sont pas vraiment une solution.
Les hôtels coûtent cher.

Jusqu’à récemment, Koekelberg ne disposait d’aucun logement pour offrir un hébergement d’urgence. Aujourd’hui, grâce à la coopération avec les AIS et la société de logement social, le CPAS dispose de six logements de transit meublées.
En cas d’urgence, les personnes peuvent y rester jusqu’à 18 mois.
Entre-temps, ils reçoivent un soutien intensif dans leur recherche d’une solution structurelle.

Malgré ces initiatives, la pauvreté continue d’augmenter et de plus en plus de personnes viennent frapper à la porte du CPAS pour demander de l’aide. Comme les autres CPAS, le CPAS de Koekelberg est confronté à une pénurie permanente de personnel, notamment de travailleurs sociaux. La fédération des CPAS de Bruxelles a tiré la sonnette d’alarme à plusieurs reprises. À partir de 2023, les salaires seront enfin revalorisés. C’est un pas dans la bonne direction. Mais il reste un défi permanent : doter les équipes de services sociaux d’un nombre suffisant de personnes pour offrir des services de qualité. Depuis juin 2022, notre CPAS dispose d’une toute nouvelle infrastructure avec des bureaux spacieux et une réception confortable. Le personnel peut exercer ses fonctions dans des conditions parfaites et les personnes en quête d’aide sont accueillies dans un espace agréable.

Les personnes âgées occupent une place particulière dans le CPAS de Koekelberg. Le centre de soins résidentiels se trouve dans un nouveau bâtiment. Depuis fin 2019, Jourdan Village home compte 76 chambres dotées de tout le confort possible.
En août 2022, 14 appartements de service ont été mis en service.
Les personnes y vivent de manière totalement autonome tout en pouvant faire appel aux services de la maison repos.

Le restaurant de la maison de repos est un veritable restaurant social.
Jourdan Village est un village vivant dans la ville.

Robert Delathouwer se manifeste comme la force motrice de la pièce de théâtre Armand, qui raconte la vie de l’ancien bourgmestre Armand Swartenbroecks : médecin, frontwanderer et Diable Rouge avant la lettre.
Place Brönte est la première pas vers la féminisation des noms de rue. En collaboration avec GC De Platoo, on a pris soin d’en faire un endroit sans trafic. L’objectif est de rassembler les gens.
Robert est également actif au sein du BCV (Brussels Chocolate Village),
où il donne régulièrement des visites guidées en bruxellois.
Son cheval de bataille reste toutefois l’école communautaire néerlandophone De Kadeekes.
Il est grand temps que les rénovations soient effectivement entamées afin qu’un enseignement de qualité puisse être proposé
et que De Kadeekes reste une force motrice au sein de la communauté scolaire Spectrum.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.