Boekelberg in een nieuw huis

Dames en Heren,
in al uw graden en hoedanigheden, 
(zo heb ik zeker niemand over het hoofd gezien) 

DL_4mei2018 (2)Namens het College van burgemeester en schepenen: welkom in dé gemeinte wo dat alleman em toeis vult.  

27 september, het is het feest van de Franse gemeenschap. Ook in Koekelberg.  

Donderdag 27 september 2018 is de dag waarop de Comeniussite officieel opent. Op de plek waar ooit La Grande Brasserie de Koekelberg stond, openen we vandaag een Nederlandstalige school (basis en secundair), een sporthal, lokalen voor de Chiro en voor gemeenschapscentrum De Platoo, én een spiksplinternieuwe ruimte voor onze Nederlandstalige bibliotheek Boekelberg. 

En dat allemaal in de Felix Vande Sandestraat: een straat genoemd naar de oprichter en eerste directeur van wat we vandaag de KVS noemen.   

Qua symboliek kan dat tellen, en het bewijst wat burgemeester Philippe Pivin zei bij de eerstesteenlegging, zo’n dik jaar geleden: “Koekelberg is een moderne, levendige, gastvrije gemeente, die naar de toekomst kijkt en bezorgd is om het welzijn van iedereen. Dit project past volledig in de visie die wij nastreven voor de ontwikkeling van onze gemeente.” 

Een dergelijke opening op een 27 september is het bewijs in Koekelberg iedereen zich thuis voelt.   

Ongeveer 15 jaar geleden mocht ik Nederlandstalig bibliotheek openen op de hoek van de Jules Besmestraat en de Pantheonlaan. Ik deed dat samen met de heer Hugo Weckx, toenmalig voorzitter van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek. Ons bibliotheekje was een filiaal van die HOB en om de collectie voldoende gevarieerd te houden gebruikten we wisselcollecties.   

Enkele jaren later werd Boekelberg een zelfstandige bibliotheek en zorgde schepen Robert Delathouwer voor onderdak in de Sint-Annakerkstraat. Een bibliotheek met een toog in de leeszaal. Er zijn niet veel gemeenten die dat hebben. Dat zullen we missen. 

Ondertussen is Boekelberg uitgegroeid tot een volwassen bibliotheek waar je niet alleen terechtkunt voor boeken en andere media. Je vindt er een ruim activiteitenaanbod met workshops, lezingen en zelfs filmvoorstellingen. En in 2017 waren we genomineerd om beste bibliotheek van de Vlaamse gemeenschap te worden.  We zijn dus de beste van het Brussels hoofdstedelijk gewest…

Boekelberg is volwassen geworden en is uit zijn voegen gegroeid. En dat hebben we te danken aan een zeer kleine, maar enorm dynamische ploeg: Nathalie, de bibliothecaris, ondersteund door twee deeltijdse medewerkers: Taïs en Philippe. Zonder hen zou Boekelberg niet zijn wat het is.  

Maar naast het team, zijn natuurlijk ook de gebruikers belangrijk. “Klanten” worden ze tegenwoordig genoemd. Maar dat heeft voor mij een veel te commerciële bijklank. En onze samenleving is vandaag overgecommercialiseerd.   Ik hou vast aan dat ouderwetse “gebruikers”. Zonder hen heeft een bibliotheek geen zin. Om hun stem te horen is er de bibliotheekraad.  

De voorzitter van onze bibliotheekraad kwam in de jaren ’40 van vorige eeuw als kleine ket met zijn ouders wonen in de Belgische Onafhankelijkheidslaan. Later is hij verhuisd – altijd in het Brusselse blijven wonen – en na een rijk gevulde loopbaan, is hij sinds een paar jaar terug thuis in Koekelberg als voorzitter van de bibliotheekraad. We hadden niet graag gehad dat hij na de oprichting van Muntpunt in een zwart gat zou vallen. Een welgemeende merci aan Minister Hugo Weckx: merci om Boekelberg te helpen uitbouwen tot wat het vandaag is.  

Oudergem heeft het Rood klooster en Koekelberg heeft nu een rood huis. Straks kunnen we kijkje nemen in de nagelnieuwe stek van Boekelberg, in dat rood huis. In een ruime zaal vol licht zullen Koekelbergenaren – en anderen die zich hier thuis voelen – niet alleen boeken, stripverhalen en media kunnen vinden, maar er ook terechtkunnen om te lezen, te studeren of op het net te surfen. Nog meer dan in de Sint-Annakerstraat zal Boekelberg een echte belevingsbibliotheek zijn met allerhande happenings, activiteiten en voorstellingen voor jong en oud.  

Dirk Lagast, 
Schepen van Nederlandse Cultuur
27 september 2018