Jefs vertelselken es oeit

Man_juigd_in_KoekelbergVe manne goie vriend Dirk. Jef Camerman” lees ik op de eerste pagina van het boek “Man juigd in Koekelberg… en do neffest”.

’t Was niet alleen zaan juigd in Koekelberg, iel zaan leive speilde zich af in Koekelberg.

Vanmorgen hoorden Robert en ik dat Jef’s juigd ve altaad veurbaa es: een maand geleden is Joseph in alle sereniteit vertrokken.

We schrokken niet alleen, maar vonden het vooral spijtig dat we het niet wisten en geen afscheid hebben kunnen nemen.

Tijdens het aperitiefje is hij ingedommeld en niet meer wakker geworden. Jef is net geen 96 jaar geworden.

Koekelbergenaars zullen hem herinneren als een opgewekte persoon, vol verhalen en met een camera in de hand. Alle uitstapjes van de gemeente en van S’Plus werden gefilmd. Een jaarlijks hoogtepunt was het jachtdiner in Heer-sur-Meuse: bij een lekker diner en een goed glas wijn ontmoette hij zijn familie uit de Ardennen.

De laatste jaren ging het moeilijker: het lichaam bleef achter, maar de geest was nog fit. In 2010 schreef hij op 88-jarige leeftijd het boek “Man juigd in Koekelberg… en do neffest.” De Manne van de Platou startten toen met de Toêlesse Brussels. Joseph vond dat tof, mo aa kon do ni on meidoon: aa uurde ni goo ne mi.” En hij wou ook geen hoorapparaat.

Maar hij zou op een andere manier meehelpen.

Joseph_CamermanWat begon met een paar kopieën in het Brussels geschreven teksten over het Koekelberg van de kleine Jef toen hij ongeveer vijf jaar oud was, is een boek geworden over de eerste 25 jaar van zijn leven in de gemeente: de periode 1922-1947. Het werkje is volledig in het Brussels geschreive, maar is door iedereen vlot te lezen: gieleganst ottanteek. We leren onder meer over het leven in de impasses in wat vandaag de rue Schmitz is, de avonturen van eerste leerling in wat we vandaag het Koninklijk Atheneum Koekelberg noemen en de miserie van den ourlogt.

De Club Henri Vanhuffel gaf hem in 2010 de titel “Koekelbergenaar voor het Leven”.

Jef, manne vriend, k’em gooi herinneringe on aa. ‘k Gon aa misse. Dirk Lagast (in man beste Brussels mè en aksent exotik).

Het boek “Man juigd in Koekelberg… en do neffest : ne blèter, ne ket, ne knël, nen bink…” van Joseph Camerman kost € 15,- en is verkrijgbaar bij de Manne van de Platou en bij het gemeentebestuur van Koekelberg. U vindt het eveneens in Boekelberg.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.