Het einde van een stadskanker

Sinds het einde van de krokusvakantie is het zover: het oude HUB-gebouw gaat tegen de vlakte.

Eind 2018 moet er een nieuw scholencomplex met gemeenschapsvoorzieningen én woningen staan. Een deeltje van het antwoord op de uitdagingen van bevolkingsaangroei waarmee Koekelberg – net zoals de rest van het gewest – geconfronteerd wordt.

Het nieuwe project heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. Een aantal buurtbewoners kon er zich niet in vinden. Er werd zelfs een petitie opgestart.

hub1Op de gemeentelijke overlegcommissie van 8 juli 2016 werd een ongunstig advies afgeleverd. Dit leidde tot aanpassingen en een nieuw openbaar onderzoek. De overlegcommissie bracht op 27 oktober 2016 een gunstig advies uit met verschillende voorwaarden. De plannen werden nogmaals aangepast om aan die voorwaarden te voldoen.

De Gewestelijke gemachtigde ambtenaar heeft uiteindelijk op 20 december 2016 de stedenbouwkundige vergunning afgegeven aan de N.V. CAMPUS KOEKELBERG, de uitvoerder van het project.

Vanaf het begin heeft het gemeentebestuur zich uitgesproken voor een gemengd gebruik van de site vlakbij het Simonisplein. Woningen, gemeenschapsvoorzieningen en scholen komen hieraan tegemoet. Uiteraard moet het project aandacht hebben voor het karakter van de buurt: multimodaal met het groene karakter van het Elisabethpark.

Maar, het is niet de gemeente die het voor het zeggen heeft. Het project wordt gedragen door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en is vergund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De opvolging gebeurt door Leefmilieu Brussel. Het gemeentebestuur is maar één van de zovele partners rond de tafel. Tijdens de vergaderingen zorgt het gemeentebestuur ervoor dat de opmerkingen en suggesties i.v.m. de gebouwen, de veiligheid en de mobiliteit zoveel als mogelijk geïntegreerd worden in het plan.

Intussen zijn de afbraakwerken van de oude HUB-campus gestart. Alles wordt in het werk gesteld om de overlast tot een minimum te beperken.

Tegen de zomervakantie van 2018 zou het huidig atheneum zijn intrek moeten kunnen nemen in de nieuwe gebouwen aan de Kasteellaan.

Het GO! en de VGC maken zich sterk dat bij het begin van schooljaar 2018-2019 de gloednieuwe basis- en secundaire school, samen met de gemeenschapsvoorzieningen, aan Simonis de deuren kunnen openen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s