Koekelbergenaars van het jaar

Zoals elk jaar organiseert de club Henri Vanhuffel de uitreiking van de prijzen aan de Koekelbergenaars van het jaar. Mensen, verenigingen of instellingen die zich tijdens het voorbije jaar verdienstelijk hebben getoond, een bijzondere bijdrage leverden tot de onderlinge verstandhouding in onze gemeente, een bijzondere sociale prestatie leverden, of een uitzonderlijk moedige daad stelden worden aldus openlijk bedankt. Zij worden dan ook als voorbeeld gesteld voor de gemeenschap. Een tweede prijs wordt gegeven voor een prestatie die een carrière omvat, of een jarenlange inspanning overbrugt. We noemen dit de prijs van de “Koekelbergenaar voor het leven”.

De jury, onder voorzitterschap van Robert Delathouwer, maakt de namen bekend op 23 januari 2017, tijdens een plechtigheid die plaatsvindt in het Stepmanhuis. Zoals steeds wordt deze aangelegenheid georganiseerd onder de bescherming van het college van burgemeester en schepenen. Schepen Dirk Lagast, lid van de organiserende club, en andere leden van het College wonen zoals steeds de uitreiking bij.

club-henri-vanhuffelHenri Vanhuffel, socialistisch burgemeester van Koekelberg tijdens de jaren ’20 van vorige eeuw, had zich gedurende meerdere decennia een vurig verdediger getoond van de sociale vooruitgang. Zijn voorstellen (en realisaties) waren talrijk, op een ogenblik dat dit absoluut niet evident was. Hij werd aldus de eerste socialistische burgemeester in de Brusselse agglomeratie. Het is precies om dit engagement in ere te houden dat de Club HENRI VANHUFFEL deze jaarlijkse prijzen organiseert, door vooral het accent te leggen op acties met een doorgedreven sociale inslag.

DE PRIJS VOOR DE KOEKELBERGENAAR VAN HET JAAR

wordt toegekend aan LE VESTIAIRE (van de Basiliek)

img_4340De prijs van Koekelbergenaar van het jaar wordt overhandigd aan mevrouw Béatrice Merlin, die ‘le VESTIAIRE’ vertegenwoordigt, vereniging die deel uitmaakt van de parochiale werking van de basiliek. ‘Le VESTIAIRE’ is een organisatie van vrijwilligers die tweedehandskleding verzamelt. Die kleding wordt dan aan spotprijzen verkocht, om te schenken of om een dienst te bewijzen. ‘Le VESTIAIRE’ werkt voor iedereen, maar vooral voor de meestbehoevenden, de armsten, en in deze tijden ook voor nieuwkomers. En dit zonder onderscheid van kleur noch religie. Volgens hun adagium: “Wat je deed voor de kleinste onder de mijnen, dat deed je ook voor mij” (Mt 25, 40). “Om ze aan het werk te hebben gezien kan ik u verzekeren dat dit initiatief beduidend meer doet dan ruilverkoop of verkoop aan weggeefprijzen, het is veel meer dan dat: een plek waar menselijke warmte heerst” verklaart Robert DELATHOUWER, die ook verheugd is dat de jury zijn voorstel volgde om de mensen van le VESTIAIRE te nomineren. Ook de voorzitster van het Koekelbergse OCMW steunt het initiatief want le VESTIAIRE maakt eveneens deel uit van Koecoon, het overleg van de sociale en hulporganisaties in de gemeente. Le VESTIAIRE is een open plek waar je aan lage prijs deftige en degelijke kleding kan vinden, elke donderdagnamiddag van 14 tot 15.30 u (behalve op feestdagen zoals witte donderdag of de donderdag van hemelvaart). Adres: Basiliek, poort nr. 4 (zelfde ingang als de crypte, grote deur op het einde van een kleine helling).

DE PRIJS VAN KOEKELBERGENAAR VOOR HET LEVEN

wordt toegekend aan Willy VANDERPERRE

15541499_10211128519950472_3489351159018322924_n3Willy VANDERPERRE is in Koekelberg geen onbekende. Na een decennialange carrière in het gemeentebestuur geniet hij thans volop van zijn pensioen. Nadat hij stevig gevierd werd door zijn collega’s. De mensen in Koekelberg kennen Willy omdat hij hen dikwijls vergezelde bij reizen met de senioren of bij verzusteringen, of meer recent bij initiatieven rond de herdenkingen van wereldoorlog 14-18, of nog de nieuwe bevoegdheid Volksgezondheid. Hij was ook de initiatiefnemer van het interne gemeentelijke Tof-Team. Maar het is niet voor deze redenen dat Willy deze titel krijgt, wel voor zijn jarenlange en continue inzet als vrijwilliger bij talloze sociale en caritatieve initiatieven zoals Cap 48. Zonder meer een voorbeeld voor zijn medemensen. En hij kwam overigens opnieuw in Koekelberg wonen na zijn pensioen. En ‘klapt’ ook nog Brussels, potferdekke! Als dat geen prijs verdient…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.