Eindelijk: een alternatief voor de HUB

hubWie passeert in de Felix Vande Sandestraat heeft het gemerkt: de sporthal van de VGC is verdwenen en vervangen door een containergebouw. Sportievelingen moeten tijdelijk uitwijken. Het containercomplex werd op minder dan twee maanden opgetrokken. Sinds 1 september 2016 krijgen de leerlingen van K.A.K. Unescoschool er les. Een tijdelijke oplossing tot hun (lang verwachte) nieuwe campus tussen de Basiliek-, Kasteellaan en de Kleine Sint-Agatha-Berchemstraat er staat.

Volgende stap is de afbraak van het oude HUB-gebouw: een hele verbetering voor de buurt.

dirk-lagastSchepen Dirk Lagast: “Sinds 1887 stond op deze plaats ‘La Grande Brasserie de Koekelberg’, beroemd om zijn pils. Na de stopzetting van de productie, begin de jaren 1970, slaagde de toenmalige Belgische regering er in om de plek exclusief te reserveren voor universitaire activiteiten van de vzw Sint-Aloysius, die intussen ook al niet meer bestaat. Het statige gebouw, en de huizen aan de Dapperenstraat, moesten wijken voor burcht van de UFSAL, later KUB en HUB. Na het vertrek van de onderwijsinstelling volgde een periode van leegstand. Eventjes vonden de indignado’s er een onderkomen. Sinds 2013 heeft K.A.K. Unescoschool er een tijdelijk onderkomen. Dit schooljaar zitten ze in containerklassen opdat het afgeleefde gebouw eindelijk kan verdwijnen.”

Sinds een paar jaar werd er gebakkeleid over de toekomst van de site: zorgwooncomplex, rusthuis, woningen, … Men geraakte er niet uit. Nu is er een alternatief voor de site.

Dat er een plaatstekort is in (zowel het Nederlandstalig als het Franstalig) onderwijs, is een open deur intrappen. Uit de capaciteitsmonitor blijkt dat in de nabije toekomst Koekelberg één van de plekken zou zijn waar het tekort zich effectief zal laten voelen.

Het GO! en de VGC hebben de handen in elkaar geslagen voor de aanleg van spiksplinternieuwe gemeenschapsvoorzieningen. Het GO! plant er een crèche, een kleuterschool, een lagere school en een secundaire school. Maar omdat het leven (gelukkig) niet alleen uit leren en werken bestaat, is er ook plaats voor vrije tijd. De VGC zorgt er voor een nieuwe sporthal, de Chiro krijgt er onderdak, gemeenschapscentrum De Platoo vindt er een plek én de gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek Boekelberg zal er een hypermoderne belevingsbibliotheek kunnen uitbouwen.

Het wordt een plek, vlakbij bus-, tram-, metro- én treinstation Simonis, waar men zal kunnen leven van de wieg tot het graf (Ja, in Koekelberg zijn er ook heel wat bejaardenhomes).

Om het geheel te financieren wordt gebruik gemaakt van de formule PPS (Publiek-Private Samenwerking). Dat is tegelijk de achilleshiel van het project. De private promotor zal, langs de Vrijheidslaan, nieuwe woningen voorzien. Op zich is daar niets mis mee: de bevolking van het Brussels hoofdstedelijk gewest blijft groeien, en dus zijn nieuwe woningen nodig. Maar ze moeten wel aansluiten bij het karakter en de noden van de buurt: een laan met een groen park.

De oorspronkelijke plannen voorzien een hoogbouw tot negen verdiepingen, veel hoger dan wat nu het geval is in de Vrijheidslaan.

De buurt zou er uitzien zoals de Belliardstraat. Je weet wel: een lange een hoge muur, waar je gehaast passeert omdat het nu eenmaal moet. Het concept hield helemaal geen rekening met de leefbaarheid die een woonwijk moet hebben. Vanuit de nieuwe bunker zou je dan wel naar een mooi park kunnen kijken, maar vanuit het park zou je alleen een zielloze muur zien. Ik ben helemaal geen kenner van architectuur, maar het voorstel trok op z’n zachtst gezegd op niets” zegt Dirk Lagast. “Het beton primeerde, niet de mensen die er zullen leven. Terecht is er vanuit de buurt protest gerezen. Er ging petitie rond en buurtbewoners hebben hun aanmerkingen overgemaakt aan de overlegcommissie. De gemeente heeft negatief advies verleend. De promotor moet zijn huiswerk opnieuw maken. En dit keer goed”

Dirk Lagast benadrukt evenwel dat de gemeente de bouw van nieuwe scholen en gemeenschapsvoorzieningen zeker niet wil tegenhouden. “Wij willen ons steentje bijdragen aan de oplossing voor het scholentekort. Maar tegelijk moet er rekeningen gehouden worden met de verzuchtingen van de bewoners. Koekelberg is een gemeente waar iedereen zich thuis voelt en dat moet zo blijven. Het project mag de wijk niet schaden!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s