Simonis

Eugene_SimonisOp 11 juli 1810 zag Louis-Eugène Simonis het levenslicht in Luik, waar hij o.m. beeldhouwen studeerde aan de Académie Royale des Beaux-Arts. Op zijn 19de trok hij naar Rome en Bologne om zicht te verdiepen in de beeldhouwkunst. Bij zijn terugkeer werd hij leraar aan de Luikse Academie.

In 1842 verhuisde hij naar Koekelberg. Hij woonde er in een groot landhuis met een tuin van wel 160 are, vlakbij de spoorweg in de buurt van het huidige Simonisplein. Bij het huis hoorde ook een groot atelier waar hij zijn beeldhouwwerken maakte. Naast beeldhouwen gaf hij les aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel, waarvan hij directeur werd. Hij zetelde ook in de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen en was gemeenteraadslid in Koekelberg.

GodfrieBouillonIn Brussel kunnen we belangrijke werken van hem bewonderen: het fronton van de Muntschouwburg is van zijn hand, net zoals de twee leeuwen die de wacht houden aan de Congreskolom en het ruiterstandbeeld van Godfried van Bouillon op het Koningsplein.

Simonis overleed in Koekelberg op 11 juli 1882.

Advertenties

Een reactie op “Simonis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s