Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is

Hans

Streep hun namen niet door al zijn zij tot stof vergaan.

Streep hun namen niet door alsof ze nooit hebben bestaan.

Noem hun naam en laat me weten dat ook jij niet zult vergeten…”


Het zijn zinnen uit een gedicht dat gaat over de mensen van voorbij.

Maar voorbij is niet vergeten.

De laatste regel geeft een opdracht: noem hun naam en de mensen van voorbij worden niet vergeten. Andzel

Dat is het motto van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig dat hij heeft ontleend aan de Thora: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.”

Je vindt ze in heel Europa: Stolpersteine, oftewel ‘struikelstenen’. Het zijn mini-monumentjes ter herinnering aan de Holocaust: de vernietigen van het Jodendom vanaf januari 1933 tot het einde van de 2e Wereldoorlog in 1945.

De stenen liggen gewoon in de straat.Kleine herdenkingstekens van 10 op 10cm, met een messing plaatje waarin de naam voorkomt van Joodse mensen die in de straat woonden. Ze zijn weggehaald uit hun huizen, afgevoerd naar concentratiekampen en daar vermoord.

Jaarlijks reikt het Koekelbergs College van Burgemeester en Schepenen een prijs uit voor Burgerzin. In 2011 ging die naar l’Association pour la Mémoire de la Shoah, de organisatie die de plaatsing van de Stolpersteine of Pavés de la Mémoire coördineert.

Op donderdag 18 februari 2016 plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig 3 Stolpersteine in Koekelberg: Schmitzstraat 2, Jules Besmestraat 57 en Omer Lepreuxtraat 30.

FrimaAndzel Zylberberg werd opgepakt op 31 augustus 1942, Hans Sauer op 8 oktober 1942 en Frima Czipis op 3-4 september 1943. Via de Dossinkazerne te Mechelen werden ze gedeporteerd naar Auschwitz. Daar werden ze vermoord. Het zijn 3 van de 25.484 Joden en 352 zigeuners die in 28 transporten vanuit de Dossinkazerne weggevoerd werden naar Auschwitz-Birkenau. Slechts 5% kwam levend terug. Zij niet.

Bijna 75 jaar later brandend actueel. Het is zeker niet voldoende, maar wie de geschiedenis niet kent is gedoemd om die te herhalen. 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s