Van chocolatier tot opnamestudio

Op de grens met Sint-Jans-Molenbeek, aan de Deschampheleerstraat 26, vestigde chocolatier Adolphe Delhaize zich in de tweede helft van de 19de eeuw.

ADELHAIZE
Adolphe Delhaize

 

De établissements Adolphe Delhaize et Cie. had er kantoren in het neoclassicistische gebouw. ADELHAIZEenCie.jpgOp de nummers 16 tot 22 bouwde werden voor haar directeurs vier woonhuizen opgetrokken.

De onderneming had zo veel succes dat ze in 1895 op de hoek van de Deschampheleerstraat en de Hovenierstraat een opbrengsthuis bouwde met een grote kruidenierswinkel. Vanaf 1900 ging de uitbreiding verder in de Hovenierstraat: tussen de nummers 82 en 102 werden er stallen opgetrokken voor wel 70 paarden. Nu vind je op die plaats onder meer Buurtsport en CVO Lethas.

In 1919 werden de gebouwen overgelaten aan de Grandes Laiteries réunies en verhuisde Delhaize naar de maritieme wijk in Sint-Jans-Molenbeek.

Nadat de melkproductie verdween in 1956, kreeg het gebouw verschillende bestemmingen, onder andere  opslagplaats voor Artsen zonder Grenzen.

SonicvilleIn 1999 werd het pand aangekocht door Music And Sound Design Associate. Na grondige verbouwingswerken, biedt de voormalige fabriek van zesduizend vierkante meter volop plaats aan de studio’s, en de kantoren en de cafetaria baden in een zee van licht en ruimte. Op de plek waar ooit de melk van de boeren uit het Pajottenland verwerkt werd, worden er nu reclamespots en soundtracks voor speelfilms opgenomen. De eerste opnames vonden er plaats in mei 2001.

Advertenties

Een reactie op “Van chocolatier tot opnamestudio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s