Dirk Lagast neemt de fakkel over in het schepencollege

Na 27 jaar vindt Robert Delathouwer dat het tijd is voor iets anders. Hij laat Koekelberg niet achter en blijft in de gemeenteraad. Vol vertrouwen gaf hij op maandag 18 januari 2016 de sjerp door aan Dirk Lagast: vernieuwing mét ervaring.

8-Dirk Lagast.jpg
Dirk Lagast

Een gesprek

Dirk, je bent geen nieuwkomer op het politieke toneel. Wanneer is je politiek engagement beginnen groeien?

Dirk: “In de jaren tachtig had Tatcher het voor het zeggen aan de overkant van het water. Ik woonde in Zeebrugge, een poort naar het Verenigd Koninkrijk. Havenarbeiders voelden al vlug de negatieve effecten van haar sociaal afbraakbeleid. Er werden solidariteitsacties georganiseerd. Ik herinner me nog heel goed hoe wij piket stonden in de haven om de Britse mijnwerkers te steunen. “Dig deep for the miners”, was één van de slogans. 

En van het een kwam het ander: ik sloot me aan bij de jongsocialisten.

Ook in de normaalschool organiseerden we acties tegen wijlen Daniël Coens, de toenmalige minister van Onderwijs die de lerarenopleiding overhoop gooide.. Om middernacht belden we bij de directeur aan om te zeggen dat zijn school plat lag. In 1985, op de VUB, werd ik lid van ALS (Actieve Linkse Studenten), want toen bestond er daar nog geen afdeling van de jongsocialisten”.

Werd je toen ook actief binnen de partij?

Dirk: “Een lidkaart van de SP had ik al vlug. Toen ik in 1988 in de Marollen ben gaan wonen, gingen we met een stel vrienden naar vergaderingen van de partij. Die vonden plaats in een café aan het Luxemburgplein. En wie voerde daar toen het hoge woord? De immer gedreven Lydia Deveen! Met een stel jongeren – van wie er nu al een pak de tweede helft van de 50 gepasseerd zijn – keken we met grote ogen hoe ze haar ploegje voortdurend enthousiasmeerde.

Begin jaren ’90 ben ik voorzitter geworden van de Brusselse afdeling van de SP. In 1994 behaalden de Vlaams socialisten, na jaren afwezigheid,  met Rohnny Buyens opnieuw een zetel in de Brusselse gemeenteraad. Je kan je het vandaag niet meer voorstellen.

Van ’95 tot ’97 heb ik op de fractie gewerkt van het Brussels Parlement. In 1998 ben ik naar Koekelberg verhuisd. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 was ik kandidaat en werd ik verkozen als gemeenteraadslid.

In 2001 ben ik schepen geworden toen Robert Delathouwer staatssecretaris was. Sinds 2007 zetel ik als gemeenteraadslid. Ik heb dus al eens mogen proeven van het schepenambt.

Maar engagement beperkt zich voor mij niet tot het lidmaatschap van een partij of een mandaat. Het is trouwens niet zo evident om een politieke partijwerking uit te bouwen. Mensen bekijken de politiek met argwaan. Wie interesse heeft in de lokale sp.a kan ons altijd contacteren of volgen via deze link

Tot voor kort was ik bestuurder van Samenlevingsopbouw Brussel en al meer dan 20 jaar ben ik secretaris van dienstencentrum Randstad op de grens tussen Koekelberg en Sint-Jans-Molenbeek. De vrije tijd die nog overblijft gaat voor een groot deel naar de Stichting Auschwitz waar ik voorzitter ben van de commissie onderwijs en vorming. Hier ligt de focus op herinneringseducatie. Jaarlijks organiseren we een wedstrijd voor de derde graad van het secundair onderwijs en een reis naar concentratiekampen. Naast heel wat documentatiemateriaal, hebben we ook nog tijdschriften, boeken en documentaires over de zwarte periode van de Shoah. Een actueel thema als je het mij vraagt. Want wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd om ze te herhalen.

En het schepenambt beviel je?

Dirk: “Zeker en vast. Gemeenteraadslid zijn, is een eervolle taak: de mensen stellen vertrouwen in je en dat mag je niet beschamen. Maar als schepen kan je echt dingen verwezenlijken in je gemeente. Destijds heb ik het startschot gegeven voor de Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek. Het is één van de realisaties waar ik echt heel trots op ben. Intussen is die bibliotheek al flink geëvolueerd. In het begin waren we een kleine antenne van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek, vandaag is Boekelberg een heuse belevingsbibliotheek in de Sint-Annakerkstraat. Dat moet zo blijven, maar het zou plezant zijn als we de bibliotheek wat meer centraal kunnen positioneren in de gemeente. Ik denk hierbij aan de HUB-site die precies op de grens tussen de plateau en historisch Koekelberg ligt. Voor die site moet een gemengde oplossing gevonden worden: wonen en gemeenschapsvoorzieningen. Naast huizen, wil het GO! wil er een secundaire school bouwen. De huidige VGC-sporthal zal er een centrale rol spelen en er moet ook plaats zijn voor de Chiro. Voorts pleit ik dat gemeenschapscentrum De Platoo en Boekelberg er een plek krijgen. Het zou mooi zijn om school-, sport- en cultuurinfrastructuur te combineren, centraal gelegen een woonbuurt. Verschillende openbare voorzieningen die elkaars infrastructuur optimaal gebruiken, gemakkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer, een Cambio-standplaats én 2 Villostands in de buurt hebben. En dat in Koekelberg: een gemeente die 20 jaar geleden nog omschreven werd als ‘village d’Asterix’. “

Wat zullen je prioriteiten zijn als je schepen wordt?

Dirk: “De FOD Economie berekende onlangs het gemiddeld inkomen per inwoner in ons land. Voor Koekelberg lag dat op 12.394 euro per jaar, 27% minder dan het Belgische gemiddelde en ongeveer 8,5% onder het gemiddelde van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  Voor onze buurgemeenten zijn de cijfers als volgt: Sint-Jans-Molenbeek 10.069 euro; Jette 14.734; Ganshoren 14.834 euro en Sint-Agatha-Berchem 15.212 euro.

Koekelberg staat op de tweede plaats wat betreft de armste bevolking van het noordwesten van dit gewest. De armoede onder de bevolking is een groot probleem. Dat pak je als gemeente niet alleen aan. Daarom nemen we graag de uitgestoken hand aan van de VGC om een hieraan te verhelpen. Alleenstaande ouders spelen hierin een centrale rol: zij zijn het meest bedreigd. Samen met verschillende partners zoals gezondheidswerkers, scholen, OCMW, maar ook socio-culturele organisaties zullen we die problematiek aanpakken. Kinderen en jongeren zijn belangrijk: zij zijn de toekomst. Onze Brede School, de Vlotte Babbel, moet het bindmiddel zijn van een geïntegreerd benadering van Onderwijs, Jeugd en Cultuur waarin armoedebestrijding een centrale plaats heeft.

De hoge werkloosheid in onze gemeente speelt zeker een rol bij dat lage inkomen. Koekelberg was in de jaren ’90 de voorloper om werkloosheids-, tewerkstellings- en opleidingsdiensten te laten samen werken. Sindsdien hebben we ‘den 114’, ons Huis van de Tewerkstelling dat alle diensten die te maken hebben met werkloosheid, opleiding en tewerkstelling bundelt. We mogen voorlopers geweest zijn, we hebben spijtig genoeg nog altijd geen antenne van Actiris in onze gemeente en ‘den 114’ barst uit zijn voegen. Dat weegt op de werking. Wij vinden dat werkzoekenden in goede omstandigheden moeten onthaald worden en hun begeleiders in comfortabele omstandigheden moeten kunnen werken. Dat kan alleen maar de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komen.

Wat vind jij de belangrijkste verwezenlijkingen van het gemeentebestuur tot dusver?

Dirk: “De meerheid heeft de gemeente echt op de kaart gezet. Koekelberg is veel meer dan de slaapgemeente met basiliek waar pendelaars, ondergronds dan nog, doorrijden. Daar waar we in de jaren ’90 altijd buiten de prijzen vielen, hebben we nu al ons derde wijkcontract. Sindsdien is onze gemeente er flink op vooruit gegaan. Ik denk maar aan ons sportcentrum en het park Victoria, de woningen op de site De Boeck, ons fraaie gemeenteplein en Belgian Chocolate Village. Wanneer je de activiteitenkalender bekijkt zie je dat Koekelberg echt wel leeft. Er is het maandelijkse Brussels stamenei, theateractiviteiten, concerten in De Platoo, tentoonstellingen in het Stepmanhuis, festiviteiten in het Elisabethpark of evenementen in de Basiliek. Het gemeentebestuur wil bruggen bouwen en verbinden. Ik vind dat we er echt wel in slagen om van Koekelberg een gemeente te maken ‘waar iedereen zich thuis voelt’.”

Advertenties

6 reacties op ‘Dirk Lagast neemt de fakkel over in het schepencollege

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s