VLAAMSCHE KINDERSPELEN UIT WEST-BRUSSEL

Aimé De Cort, die zelf ook in Koekelberg woonde, heeft gedurende twee decennia, dus ook al vóór de ‘Groote Oorlog’, de kinderen geobserveerd toen die nog in de straten en op de pleinen konden spelen. In 1929 verscheen het boek met 164 kinderspelen.

RDL-kinderspelen

De heruitgave van ‘Vlaamsche kinderspelen uit West-Brussel’ is een gezamenlijk initiatief van het Brede School-project ‘de Vlotte Babbel’ en de vzw Promotie van Koekelberg, en gesteund door de 3 Koekelbergse basisscholen, de gemeentebib Boekelberg, Buurtsport Brussel, de Chiro, en de dialectvereniging Manne van de Platou.

Het is voor meer dan één reden een hebbeding. Waarom wordt duidelijk in het voorwoord van schepen Robert Delathouwer: “Het is vooreerst een systematisch maar vooral gezellig overzicht van de wijze hoe kinderen 100 jaar geleden met een minimum aan materiaal of met helemaal niets plezier konden maken. In die tijd kon men nog zonder gevaar straten en pleinen al spelend veroveren.(…) De auteur die zijn werk begon lang vóór 1914, verwijst overigens expliciet naar het feit dat de vier oorlogsjaren gezorgd hebben voor het verdwijnen van een aantal kinderspelen. Gewoon omdat kinderen toen niet zomaar de straat op konden. Het is verder een zeer gegeerd werk bij al wie met het Brusselse dialect begaan is, want het bevat een van de eerste alfabetische lijsten waar naast een heleboel woorden en uitdrukkingen ook een Nederlandse vertaling wordt gegeven.(…) Dit boek is het resultaat van opzoekingswerk van een man die echt goesting’ had in het welzijn van de kinderen. (…) Het is meteen ook het eerste deel van een tweeluik: dat tweede deel zal – in correct en modern Nederlands – een weergave zijn van hedendaagse kinderspelen, zoals zij in onze scholen en jeugdverenigingen worden doorgegeven en (her)uitgevonden.”

Bent u benieuwd naar de heruitgave van die ‘Vlaamse kinderspelen uit West-Brussel’? Het is verkrijgbaar in het gemeentehuis van Koekelberg – Henri Vanhuffelplein 6 – info: 02 412 14 08

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s